In mijn eigen leven en in mijn werk als natuurcoach neemt de stilte een belangrijke plaats in. Zonder stilte geen persoonlijke groei en geen maatschappelijke groei. In mijn boek Leven in de Kanteltijd pleit ik voor het herstel van onze verbinding met de innerlijke stilte. In de stilte horen we de vragen die we onszelf ten diepste stellen en vinden we onze antwoorden. Ik zeg er het volgende over:
'De functie van de stilte is dat het de weg vrijmaakt voor het leren en groeien als mens. Door stil te zijn en naar binnen te keren kom je in contact met wie je echt bent en wat je graag wilt in het leven. Zo ontstaat er creativiteit en verbeelding, ook in moeilijke tijden. Om te kunnen creëren en bewegen moet je je geest leeg kunnen maken. In een volle geest kunnen geen nieuwe ideeën over jezelf en over de samenleving ontstaan en ontdekt worden.'
Met het wegvallen van onze religieuze kaders is het opzoeken van innerlijke stilte een vrije keus geworden. Het is een goede zaak dat we niet meer op religieuze dogma’s leunen of dat het stil zijn enkel en alleen een rituele dans is. Dit heeft ook een keerzijde. De stilte opzoeken in jezelf en met elkaar is tegenwoordig een zoektocht voor veel mensen. We zijn niet meer gewend om in onszelf stil te zijn en te zoeken naar manieren waarop dat kan. De drukte in ons dagelijkse leven maakt het ook heel erg lastig. Bovendien is ons onderwijs- opvoedings- en werksysteem er niet op ingesteld. Waar kleine kinderen van nature meer verbonden zijn met de stilte krijgen ook zij - als ze ouder worden - in onze westerse maatschappij moeite met het vinden van balans in rust en stilte. Het wordt niet meer aangereikt. In plaats daarvan worden ze in een strak schoolstramien gestopt, nog gebaseerd op het industriële tijdperk. Een niet-passend jasje voor veel kinderen met alle negatieve gevolgen van dien.
Het gaat juist in deze kanteltijd om de groei van ons bewustzijn en onze bezieling. De innerlijke stilte is bepalend voor onze houding ten opzichte alles in ons leven! De innerlijke stilte draagt bij aan onze persoonlijke groei en ontwikkeling en daarmee ook aan onze maatschappelijke groei en ontwikkeling.
Commentaires